İstihdam Öncesi Araştırma

Firmanızda kadro açığı veya artırımı nedeniyle yeni personeller işe almanız gerekebilir. Bu personellerin size beyan ettikleri özgeçmişler, referanslar ve tecrübeler ne kadar doğru? Bu konuda kesin bir karara varmak zor, bu gibi durumlarda rakip firma bir tür komplo düzenliyor olabilir mi? Bu gibi sorular ardı ardına dizilerek sizi kuşkulandıracaktır.

İstihdam öncesi araştırma yöntemiyle kişinin beyan ettiği mevcut bilgiler göz önüne alınarak çalışmalar başlatılır. Çok çeşitli yollardan sonuca ulaşma yöntemleri de yer alıyor olsa da, genelde izlenilen yol doğruluğun ve gerçekliğin sorgulanması sürecine yoğunlaşılmasıdır.

İstihdam öncesi araştırma sırasında şu sorulara cevap aranır;

Tecrübeleri konusunda doğruyu mu söylüyor? Diploması hangi yollardan alındı? Daha önce nerelerde çalıştı? Hangi görevlerde sorumlulukları vardı? Referanslar önceden mi hazırlandı? Rakip firmalarla bağlantısı var mı? Başvuru sürecinde bir plan durumu mevcut mu?

İstihdam Öncesi Araştırma Nasıl Yapılmalıdır?

İstihdam ettiğiniz veya etmeyi düşündüğünüz kişi ve kişiler hakkında şüpheleriniz olup, bir çözüme varamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda gizli araştırma zorunlu hale gelebilir, tüm bu konuların çözümü için uzman bir dedektiflik bürosuyla anlaşmanız en doğrusu olabilir.

Bazı durumlarda işverenler bu araştırmayı bizzat kendileri yapmaya başvurabilir, ancak unutulmamalı ki varılan en son cevapta bile gizli kalmış bir gerçek bulunabilir.

İstihdam öncesi araştırma sırasında genelde şu belgelere ihtiyaç duyulur;

Beyan edilen resmi kimlik bilgisi Beyan edilen resmi ikametgah Başvuruda bildirilen özgeçmiş Belgelenen sertifikalar ve yetenekler Okuldan mezun olduğunda aldığı diploma Referanslarla bağlantıları hakkındaki beyanları

İstihdam öncesi araştırma bir şahsın bizzat ilgisi bulunduğu bilgilerin ve gerçeklerin ortaya çıkarılması çalışmasıdır. Çoğu zaman firmalar önemli konumlara istihdam sağlamak durumunda kalabilirler. Bu durumda kimlerin başvuruda bulunup görevi üstlenmek isteyeceklerini bilmek mümkün olmayabilir. İstihdam öncesi araştırma gerek fiziki, gerekse de sanal mecralardan yürütülen gizlilik ilkeleriyle sürdürülür.

Bu çalışma sonrasında işveren görmesi gereken tüm gerçekleri göreceğinden, kararlarını kesinlik ilkeleriyle verebilir. Belki de şüpheleri doğru çıkmayabilir, belki de düşündüğünden de kötü bir durumla karşı karşıyaydı ve böylece bu durumdan kurtuldu.

İstihdam Öncesi Araştırma Faydaları

Tüm işleri tek bir yetkilinin yürütmesi mümkün olmadığından, yetkilerin bölünmesi ve farklı kişilerin yükümlülüğüne verilmesi gerekebilir. Böyle bir durumda yetkilendirilen kişi olarak doğru kişi seçilmediğinde şirket mali zararlara, müşteri kaybına, sır ifşasına ve hatta iflasa kadar gidebilir.

Dolunay dedektiflik olarak çok sayıda istihdam öncesi araştırma vakasıyla karşı karşıya geldiğimizden, vakanın boyutunun en yalın haliyle bilincinde olduğumuzu söyleyebiliyoruz. Bazı ihtimaller sonuçsuz kalsa da, bazıları beklentileri de aşan boyutlarda zarara yol açabilecek kadar tehlikeli çıkabiliyor. İşverenlerin gönlünün rahat etmesini önemsiyoruz, personellerinin de gerçek bilgilerle görev almasını istiyoruz. Bu yüzden tam bir denge içerisinde gereklilikleri dizayn ediyor, kesin sonuçlara ulaştırıyoruz.